### Question #13

Friday, November 6, 2009
Hey 9-05! Abby here with Question #13! Okay then.. let's start!

A submarine was cruising at a depth of 153 m. It then rose at 4.5 m/min for 15 min.

I wanted to make the submarine yellow, because I wanted The Beatles to live in it! Haha. Isn't that a funny joke? Or did I just kill the moment? Haha. Anyways..

a)
What was the submarine's depth at the end of the rise?
To answer this question, you first have to find how much meters the submarine goes up in 15 mins. So to do this, you have to multiply 4.5 by 15, which comes to 67.5.

4.5(15) = 67.5

Then, you have to add -153 to 67.5. The 153 meters is negative because it's below sea level.

67.5 -153 = -85.5

Then, you have to convert -85.5 into 85.5 because the submarine is going up.

-85.5 --> 85.5

The submarine's depth at the end of the rise is 85.5 m.

b) If the submarine continues to rise at the same rate, how much longer will it take to reach the surface?
To answer this question, all you have to do is divide the submarine's depth at the end of the rise by how much meters you go up a minute. So that becomes..

85.5/4.5 = 19

The submarine will take 19 minutes longer to reach the surface.
_______________________________________________________________

I hope my new explanations made you readers unconfused! If there are any errors in grammar, math equations, and if it still doesn't make sense, please feel free to comment and I'll try my best to make it better..er. Haha. Have a wonderful weekend 9-05! ;D

linda 9-05 said...

Hi Abby! I really liked your post! Especially your pictures! But I got a little confused because you didn't really explain why you did what you did. I think that's pretty much what you could do to make your post easier to understand. Great job!

Lissa 9-05 said...

HI ABBY ! GOOD JOB ON YOUR POST! I have a question about this question. Haha, that sounds funny. I mean the part a. Well, I did this problem differently, but I got the same answer, and I'm wondering if I'm wrong. Do you have to convert them to negatives? Because what I did was I multiplied 15x4.5=67.5 and then I subtract 67.5 from 153. (153-67.5=85.5m) I got the same answer right? So yeah, thats all. Great job again and keep up the good work! (:

kara 9-05 said...

HIYA ABBY! Great post! Very colourful, and you explained your question very well, with lots of detail. So good job!